Forum FRYSZTAK24.PL Strona Główna FRYSZTAK24.PL
Forum Mieszkańców dla Mieszkańców Gminy Frysztak
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

INTERNET - opinie o dostawcach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FRYSZTAK24.PL Strona Główna -> Tematy ogólne o Naszej Gminie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bYq




Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:39, 15 Sty 2015    Temat postu: INTERNET - opinie o dostawcach

Witam,

Posiadam internet u siebie juz praktycznie 10lat u tego samego dostwacy, ale zaczynam rozgladac sie za wieksza predkoscia i widze ze moj odstaje troszke od reszty, przegladam rozne oferty i chcialbym sie dowiedziec jakie opinie macie o nich, z tego co wiem, na terenie naszej gminy dzialaja

ADNEX
Krosoft
ScrollNet
Strzyzowski.Net


jezeli ktos ma info o innym dostawcy, bede wdzieczny

a jakie macie zdanie o w/w ??
jestescie zadowoleni z ich uslug/obslugi/serwisu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
obywateltejgminy




Dołączył: 12 Lis 2014
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:51, 15 Sty 2015    Temat postu:

A ja proponuję:

[link widoczny dla zalogowanych]

Firma ze Strzyżowa, internet u nich mam od 3 lat w kilku miejscach.

Zaletą jest bardzo niewielka awaryjnośc (jeśli póki co w ciągu roku raz czy dwa zdarzyła się niewielka przerwa w dostawie to tyle). Nie podłączają też dużej ilości osób, aby nie przeciążać łącza, jeśli w danym regionie jest zainteresowanie szybko organizują nowy nadajnik.
Nie ma też odczuwalnych wahań prędkości (chociaż ja używam do pracy biurowej, więc nie mam jakichś mega wymagań). Myślę, że to najważniejsze cechy, którymi nie do końca mogą się poszczycić wspomniane przez Pana firmy z Naszego regionu - już je przerabiałem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maya




Dołączył: 10 Lut 2012
Posty: 284
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 17:07, 15 Sty 2015    Temat postu: Re: INTERNET - opinie o dostawcach

bYq napisał:
Witam,

Posiadam internet u siebie juz praktycznie 10lat u tego samego dostwacy, ale zaczynam rozgladac sie za wieksza predkoscia i widze ze moj odstaje troszke od reszty, przegladam rozne oferty i chcialbym sie dowiedziec jakie opinie macie o nich, z tego co wiem, na terenie naszej gminy dzialaja

ADNEX
Krosoft
ScrollNet
Strzyzowski.Net


jezeli ktos ma info o innym dostawcy, bede wdzieczny

a jakie macie zdanie o w/w ??
jestescie zadowoleni z ich uslug/obslugi/serwisu

Na naszym rejonie działa LTE z plusa, więc możesz przetestować za darmo. Znajomi mają i raczej sobie chwalą, oczywiście kwestia zasięgu w domu. Sam będę przechodził na LTE końcem roku, tylko muszę poczekać na zakończenie umowy z Netią.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bYq




Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:26, 15 Sty 2015    Temat postu:

ja posiadam na dzien dzisiejszy 4Mbit lacze, ale rozgladam sie za czyms szybszym, stad moje pytanie,

zalezy mi na utrzymywaniu danej predkosci (biore pod uwage 10Mbit), stabilnym polaczeniu z malymi opoznieniami stad LTE chyba nie byloby najlepsze,

(plus to ze 2komputery korzystajace z lacza jednoczesnie ;])
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
obywateltejgminy




Dołączył: 12 Lis 2014
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 18:51, 18 Sty 2015    Temat postu:

LTE wg mojej opinii i doświadczeń jest stabilne, jeśli modem usb podłączysz bezpośrednio do komputera. Jeśli sygnał już rozdzielasz to robi się gorzej. W pewnym momencie myślałem, że to wina routera, ale okazało się, że praktycznie każdego to dotyka... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
LukiS




Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Frysztak

PostWysłany: Śro 21:52, 04 Lut 2015    Temat postu:

Korzystałem z usług różnych dostawców, ale niestety do zastosowań bardziej wymagających (streaming) oferowane produkty ( łącza radiowe) się nie nadają. Łącza radiowe na długich dystansach i do tego dzielona z innymi użytkownikami nie gwarantują stabilności ani tym bardziej zadowalających prędkości. I nie chce tutaj nikogo winić. Tak specyfika łącza niestety. Dobry kabel zawsze będzie miał przewagę.
Stąd bardzo ciekawa jest perspektywa realizacji łącza światłowodowego na terenie naszej gminy.
Jadąc w stronę Jasła widać intensywne prace przy drogach przy kładzeniu kabli.
Ciekawe kiedy inwestycja ruszy na naszym terenie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bYq




Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 10:59, 15 Lut 2015    Temat postu:

LukiS napisał:
Korzystałem z usług różnych dostawców, ale niestety do zastosowań bardziej wymagających (streaming) oferowane produkty ( łącza radiowe) się nie nadają. Łącza radiowe na długich dystansach i do tego dzielona z innymi użytkownikami nie gwarantują stabilności ani tym bardziej zadowalających prędkości. I nie chce tutaj nikogo winić. Tak specyfika łącza niestety. Dobry kabel zawsze będzie miał przewagę.
Stąd bardzo ciekawa jest perspektywa realizacji łącza światłowodowego na terenie naszej gminy.
Jadąc w stronę Jasła widać intensywne prace przy drogach przy kładzeniu kabli.
Ciekawe kiedy inwestycja ruszy na naszym terenie


no wlasnie, barzo jestem tego ciekaw, z tego co mi wiadomo, podobna inwestycja jest/bedzie realizowana JASLO-KROSNO w sensie miejscowosci pomiedzy nimi, gdzies obilo mi sie o uszy ze od Krosna w nasza strone tez bedzie swiatlowod, wiec pytanie kiedy bedzie to w naszej gminie ??

mam nadzieje ze jak najblizej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maya




Dołączył: 10 Lut 2012
Posty: 284
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:42, 16 Lut 2015    Temat postu:

bYq napisał:
LukiS napisał:
Korzystałem z usług różnych dostawców, ale niestety do zastosowań bardziej wymagających (streaming) oferowane produkty ( łącza radiowe) się nie nadają. Łącza radiowe na długich dystansach i do tego dzielona z innymi użytkownikami nie gwarantują stabilności ani tym bardziej zadowalających prędkości. I nie chce tutaj nikogo winić. Tak specyfika łącza niestety. Dobry kabel zawsze będzie miał przewagę.
Stąd bardzo ciekawa jest perspektywa realizacji łącza światłowodowego na terenie naszej gminy.
Jadąc w stronę Jasła widać intensywne prace przy drogach przy kładzeniu kabli.
Ciekawe kiedy inwestycja ruszy na naszym terenie


no wlasnie, barzo jestem tego ciekaw, z tego co mi wiadomo, podobna inwestycja jest/bedzie realizowana JASLO-KROSNO w sensie miejscowosci pomiedzy nimi, gdzies obilo mi sie o uszy ze od Krosna w nasza strone tez bedzie swiatlowod, wiec pytanie kiedy bedzie to w naszej gminie ??

mam nadzieje ze jak najblizej

Z mapek promocyjnych, które udostępnia urząd marszałkowski, to światłowód ma się zatrzymać w Lubli i tam ma być węzeł dystrybucyjny, drugi ma iść od strony Strzyżowa i kończyć się punktem dystrybucyjnym gdzieś w rejonie Wisniowej/Cieszyny. Od Krosna światłowów nie dojdzie do naszej gminy a zakończy się gdzieś w okolicach Wojaszówki. Jest to projekt unijny z poprzedniej perspektywy, więc powinien być do końca tego roku rozliczony, więc można wnioskować, że będzie gotowy w tym roku, ale to jest sieć szkieletowa, która po uzupełnieniu siecią dystrybucyjną zakończy się na tych właśnie węzłach dystrybucyjnych. A co dalej, czyli z połączeniami do domów to nie wiadomo. Pewno podmioty prywatne będą mogły ubiegać się o korzystanie z tych węzłów dystrybucyjnych, by świadczyć usługi w ramach ostatniej mili.

Tu link do broszurki, z mało dokładną mapą inwestycji
[url]http://www.umwp.podkarpackie.pl/attachments/article/2737/Sieć%20Szerokopasmowa%20Polski%20Wschodniej%20–%20województwo%20podkarpackie%20-%20Sławomir~.pdf[/url]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
LukiS




Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Frysztak

PostWysłany: Wto 23:08, 17 Lut 2015    Temat postu:

właśnie ta ostatnia mila jest ciekawa
czy tylko lokalni będą zainteresowani rozbudować czy wielcy operatorzy skorzystają na tym i pozyskają nowych klientów
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bYq




Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:12, 01 Maj 2015    Temat postu:

ostatnio bylem w paru miejscach w okolicy i widze ze gmina FRYSZTAK to bedzie czarna dziura pod wzgledem swiatlowodów, wszedzie dookola widac inwestycje w tym kierunku, a u nas jedyna widziana zmiana jest chodnik z kostki wzdluz muru kosciola Very Happy


P.S.
przeskoczylem na 10Mbit u obecnego operatora (Krosoft) minal miesiac uzytkowania i jestem zadowolony, ale swiatlowod to pewnie daleka przyszlosc a bylbym nim zapewne zainteresowany Very Happy


Ostatnio zmieniony przez bYq dnia Pią 11:14, 01 Maj 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FRYSZTAK24.PL Strona Główna -> Tematy ogólne o Naszej Gminie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin